Vekterturer i Brevik

Vandringer der deler av byens historie blir formidlet i vekterens skikkelse.

Sommeren 2020

Det vil bli vektertur Torsdag 9. og 16. juli.
Oppmøte ved Sjøloftet kl. 2130

Grunnet smittevernreglene for koronavirus er det pålagt med navnregistrering. 

Husk avstand. Ikke møt opp dersom du er syk.

Maks 200 personer. 

Pris per. person 50,-  

Vekterens rute var bare i sentrum og på Øya. Setre og Trosvik fikk ikke besøk av vekteren hverken om natten eller på dagen. Grunnen til dette var at her var meget få hus, og de lå spredt slik at faren for brann var mindre. Der var heller ikke så mange skjenkesteder i disse bydeler.

I Brevik hadde man etter 1845 både politi og vektere. Vekterens arbeidstid var både dag og natt. Foruten at vekteren skulle sørge for ro og orden i byen om kvelden og natten, var det vekterens oppgave å påse at eventuelle branntilløp ble meldt fra hurtigst mulig.

Vekteren var utstyrt med en slags uniform, morgenstjerne, lykt, ur og eventuelt en fløyte. Selve uniformen var en frakk av godt tøy, lua hadde øreklaffer for varmens skyld. Utenpå frakken hadde han et bredt belte hvor det stod " Ærlig og Troe".

Den første organiserte vektertjeneste i Norden var på 1600-tallet. Det var de største byene som fikk preg av datidens storby på godt og vondt. Selv om det ikke var mange tusen innbyggere i Nordens hovedsteder den gang, ble det behov for ro og orden.

Ulike klipp fra youtube fra vekterturer i Brevik

I dag er det Harry Skui som ledsager og bærer vekterens drakt på byens vekterturer.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler