Riksantikvarens kulturminnepris til Rindegården i Brevik

Vi gratulerer Monica Lill Normann og Mads Rogn med prisen

Riksantikvarens kulturminnepris til Rindegården i Brevik

Høsten 2017 fikk Monica Lill Normann og Mads Rogn, dagens eiere av Rindegården,  kulturminneprise av riksantikvar Jørn Holme, for deres fantastiske innsats for å sette i stand huset på øya med tilhørende bygninger. 
Huset er en empirebygning fra 1800-tallet, og til huset hører også både fjøs og uthus til.  Dette er kanskje det eneste stedet i Brevik som fortsatt har en godt bevart utedo. 

Rindegården i Brevik i Telemark er en ærverdig empirebygning fra 1800-tallet. Da huset ble lagt ut for salg i 2015, ble huset tatt over av Monica Lill Normann og Mads Rogn, som har brukt timer på timer med å restaurere huset. A

- Dere er kulturminnevernets hverdagshelter. På eget initiativ har dere gjort en strålende innsats for å sette i stand denne kulturhistoriske bygningen på en flott måte. Jeg håper og tror at dere kan være til inspirasjon for mange andre, sa Jørn Holme under utdeling av prisen ifølge riksantikvarens egne sider.

Husets historie

Gården har hatt flere eiere gjennomtidene.

  • 1839 ble det bortfestet til Ole Halvorsen, som ble undertegnet at Inger Sal Chrystie. Chrystie var en rik familie i Brevik (som blant annet var opphavet til Brevik Rådhus og folkemuseet som nå står i Oslo). Grunnleien dengang var 2. spesidalder med betaling innen lillejulaften. Vi vet at tomten var bebygd da leien ble inngått. 
  • 1895 bor trelasthandler Watner Bomhoff  her sammen med sin frue og fem barn.  I tillegg bor her da en stallgutt og en tjenestepike.  Familien Bomhoff kom opprinnelig fra Skien.
  • 1872 går huset over til sakfører E. Münster. derav navnet Münstergården, men han har den ikke lenge før den blir solgt videre til Immanuel Bøyesen (også fra Skien). Det ser ut til at han leide ut gården til en annen familie som blant annet bor der med to tjenestepiker. 1901 blir gården solgt på auksjon til Kornelius Olsen. Han var los. 
  • 1916 blir eiendommen solgt til postekspeditør Eilert Rinde for 12. 000,- Rinde var en meget aktiv lokalpolitiker i byen og gjorde seg derfor godt bemerket. Da Rinde døde var ønsket at huset skulle bli til et museum og ble gitt til Porsgrunn kommune,  har blitt oss fortalt, men Porsgrunn kommune gjorde om huset til utleiebolig til kommunale funksjonærer og statlige embetsmenn. Huset har før det blant annet hyret tjenestepiker og gutter med egen kjøkkeninngang på baksiden, og huset bærer preg av gammel tid med "ekte" potetkjeller, Trelasthandler, sakfører, vegbestyrer, telegrafbestyrer og politimester for og nevne noen.

Utedo ved uthuset i det som engang var et fjøs ved Rindegaarden i Brevik. 

Foto: Aud Darrud

Utedo som er godt bevart i dagens bybilde er sjeldent å finne. 

Monica Lill Normann og Mads Rogn har egen blogg om Rindegården.

Brevik Historielag Facebook

Brevik Vel Facebook

Brevik Byvåpen

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler