Stedsnavn i Brevik

I Brevik har vi mange forskjellige navn på de ulike steder.

Leif Haugen har laget denne oversikten: 

 

BARCLAY-GÅRDEN Staselig gammel trebygning som ligger på toppen av Torgbakken på samme side som "Gummastikken" Ole Ibsensgate med jordmor-gården innerst i gaten

BEDEHUSLØKKA   Tidligere et av byens friområder. Lå syd for bedehuset som lå på Bjørka. Ble ødelagt etter at det ble bygget bru tvers over området (gamle E18)

BOKTA Strekker seg fra Øvre Torv nordvestre hjørne og til det sted der hvor Trosvikveien deler seg med Bergveien (Bærjebakken)

BOKTABAKKEN Bakken som ligger mellom Bokta og Kolera'en

BJØRKA Var en fotballslette/friområde mellom Mette Linas Ås og det tidligere bedehuset.

DAHLINS HJØRNE Breviks berømte hjørne, oppkalt etter skreddermester Dahlin som drev sin foretning på hjørnet der.

DEN SORTE KONSTABEL Trang passasje i bakgården til tildligere Sparebankens gård. Det var malt en konstabel på murveggen. Alle barns skrekk.

DET GAMLE FERJESTED Senere kalt Vikinbukta like vest hvor fjordbussene i dag holder til.

FISKETORGET Byens handelstorg. Hit kom fiskebåtene med dagens fangst før fiskebasaran ble bygd.

GARVÆRLOFTET ligger i Hoffmannsgate (Pilebakken). Fungerte også som Breviks første kino i 1920-årene. * se fotnote nederst 

GROPA Den første veien til Strømtangen gikk over en liten trebru ytterst i Gropa. Senere var her en brygge (1950 årene) som var utgangspunkt for fjordbussene.

GRUBBEHAUGEN Her lå den gamle folkeskolen. Nedre bygningen var det første rådhuset i Brevik, oppkalt etter skipper Jacob Grubbe.

GUMMASTIKKEN Høy trebygning uten vinduer mot Torgbakken ble tidligere brukt som gymnastikksal for Brevik folkeskole og Middelskole. Ligger i Middelskole-komplekset.

HOTELLET Ligger tvers over storgaten for Middelskolen. Dette var Breviks eneste hotell i mange år. Brevik kommunale kino lå i et tilbygg til denne denne bygningen

INGEBRETSENS TOMT Her lå Chrysti-gården, Breviks bidrag til samlingene på Norsk Folkemuseum. Brevik kommunale kino ble bygget her i 1963. I dag kulturhuset.

JORDMOR-GÅRDEN Et vanlig beboelseshus som ligger i nordre enden av Ole Ibsensgate. Sentral plass å bo for jordmoren.

KNIVSTIKKER'N er det eldste navnet til adressen Ole Ibsens gate. 

LILLETORVET Her var skyssforretning og staller Gjeruldsen's hester

METTE LINAS ÅS Ligger mellom Pølseåsen og Bjørkåsen. Eneste beboer i sin tid var Mette Lina (ca. 1920)

MIDDELSKOLEBAKKEN Går ifra Storgata og opp til Torgbakken.Gatenavnskiltet tilsier Trompetbakken. 

ORANSJEHAVEN også kalt for Ranslehaven, er det vi i dag kaller Kastanjehaven Navnet stammer fra den tiden da en tidligere eier av "Tollbua" dyrket appelsiner (oranges) her. Ligger ved Setresvingen.

PLOMMEHAVEN En stor plommehave som lå midt i byen og fungerte som have for flere bygninger. Beliggenhet i Torgbakken bak Telebygget

PØLSEÅSEN Inneholder den minste av Breviks to tunneler. Dette var tidligere et mye brukt friområde med fin utsikt over byen. Har også båret navnet Baker Olsens ås.

RANSLEHAVEN  også kalt for Oransjehaven, er det vi i dag kaller Kastanjehaven Navnet stammer fra den tiden da en tidligere eier av "Tollbua" dyrket appelsiner (oranges) her. Ligger ved Setresvingen.

SETRESVINGEN Ligger i "Tollbubakken", ble landskjent som "dødsvingen" etter en stygg bussulykke der ni rekrutter døde i 1959. Bussen kjørte tvers igjennom betongmuren og falt ned i bakgården til Tollbua.

SKOLEBERGET Bygningen som tidligere huset Brevik Brannvesen i brannvaktgaten, lå Breviks første skole, derav navnet.

SLADREREKKA Dette er en platting som ligger i den søndre enden av den lille alleen vi har i storgata tvers over kinoen. "Breviks speakers corner"

SMIA To små sammenvokste murbygninger som klamrer seg til fjellsiden midt i "Tollbubakken". Her har det også vært skomakerverksted i nyere tid (1960-årene)

STÅLPRESSA Brevik Staalpresnitigsverk, fabrikkbygning beliggende i bunn av "Tollbubakken" var tidligere et markant trekk i bybildet med høy fabrikkpipe. Bygget i 1910.

SUSEBAKKEN Den bratte bakken fra Grubbehaugen og ned til Torgbakken. Skolevei. Her gikk det som det suste, spesielt om vinteren.

TOLLBUA Stor 2. etasjes trebygning beliggende på høyre side i havneinnløpet. En 1700-talls perle som minner om Breviks tidligere tider. Ranslehaven eller Oransjehaven stammer fra her.

TOLLBUBAKKEN Navnet tilsier bakken til "Tollbua" fra dagens brannvakt til Setresvingen.

VIKINGBUKTA Oppkalt etter hotell Viking. senere kalt  Central-gården eller Sentrumgården

ØVRE TORV Tidligere kalt Stortorvet. Sentralt torv midt i byen

* Leif Halvorsens oldefar så levende film for første gang på Garværloftet. Han var da i 70-års alderen og hadde fraktet ved fra Kragerø til Brevik med en liten seilskøyte i mange år. Filmen åpnet med en scene der man ser en skute komme seilende mot seg. Den gamle reiste seg da sakte opp i salen og uttalte høytidelig "Nå kan'ke menneskene komme lengre".

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler